Ga jij gebukt onder de traumatische verhalen van je cliënten?

Hans werkt als psychotherapeut bij de GGZ te Eindhoven. Met zijn luisterend oor en gefocuste aandacht en begrip heeft hij menig cliënt goed kunnen helpen om meer afstand te creëren tot hun vaak traumatische verleden. Hij weet niet wat het is, maar het lijkt wel of hij de afgelopen jaren steeds gevoeliger is geworden voor de drama’s van zijn cliënten. Hij kan het haast niet meer opbrengen om vol aandacht te luisteren. Het lijkt wel of hij murw is geworden en alle verhalen op hem in dreunen. De laatste tijd slaapt hij steeds onrustiger en slechter. Soms ligt hij er zelfs wakker van. Hij vraagt zich wel eens af of hij niet iets heel anders moet gaan doen als beroep. Hij heeft echter zoveel geïnvesteerd in zijn opleiding en heeft er zo hard voor gewerkt, dat dit eigenlijk geen optie voor hem is. Hij hoopt dat supervisie hem kan helpen.

Afstand creëren
Manon – zijn supervisor- vraagt hem of hij in is voor het zusje van EMDR? Even denkt hij dat ze een oneerbaar voorstel doet. Maar nee, het is gewoon een nieuwe methodiek waarmee ze werkt. Hans die bekend is met EMDR zegt meteen “Ik heb geen last van trauma’s”.

Manon vertelt hem dat IEMT een methodiek is waarmee je ook goed stress kunt reduceren en meer afstand kunt creëren. Hans is nieuwsgierig en wil het graag ondergaan. Op Manons vraag “Waar heb je het meeste last van?” antwoord Hans: van de verhalen van mijn cliënten.
“Als je je ogen dicht doet en je denkt aan de verhalen van je cliënten, waar ervaar je die dan?” vraagt ze. Hans voelt de verhalen als een klemmende benauwende band om en in zijn borst. Hij voelt ook een sterk gevoel van machteloosheid.
Met nog wat vragen speurt Manon terug naar de eerste keer dat hij dit gevoel gevoeld heeft. Ze komen uit bij een ervaring waar Hans een jaar of zes was en zijn vriendje ontroostbaar was, omdat zijn zusje onder een vrachtwagen was gekomen en was overleden.
Op deze herinnering passen ze de oogbeweging van IEMT toe. Hans voelt hoe de band om zijn borst oplost. Als hij hetzelfde gevoel weer op probeert te roepen lukt het hem niet. Als hij vervolgens moet denken aan de verhalen van zijn cliënten, krijgt hij geen vervelend gevoel meer. Hij voelt zich sterker en meer in zijn kracht. Volwassener.

Geïntrigeerd
Hans is natuurlijk een vakgenoot van Manon. Hij is heel verrast door wat hij net heeft meegemaakt. Tal van vragen buitelen door zijn hoofd en hij vuurt ze allemaal af: “Ik had al tijden last van dat gevoel.  Hoe komt het dat dit gevoel zo snel verandert? Blijft dit gevoel weg? Wat is het effect op de langere termijn?”
Manon vertelt: “Het brein maakt nieuwe neurologische verbindingen wanneer er sprake is van intense gevoelens. Omstandigheden worden dan aan een gevoel gekoppeld. Vanaf dat moment roepen vergelijkbare omgevingsomstandigheden opnieuw het gevoel op. En elke keer als je een soortgelijk gevoel krijgt wordt het gestapeld op de eerste herinnering. Hierdoor wordt het gevoel in de loop van de tijd steeds sterker. Door terug te gaan naar de eerste keer met het gevoel, en daarop oogbewegingen toe te passen, worden alle gestapelde ervaringen met hetzelfde gevoel in een keer meegenomen in de verandering. Het effect? Ga dat maar ervaren in de praktijk!”

De band op de borst blijft weg
Hans is zich de dagen erna erg bewust van wat hij voelt in zijn lichaam bij de verhalen van zijn cliënten. Wonderlijk! Het gevoel van de band op zijn borst blijft uit. Net als het gevoel van machteloosheid. Hij ervaart weer voldoende afstand om professioneel te reageren op zijn cliënten. En wat ook superfijn is: hij slaapt weer lekker!

Een methodiek om los te laten en in je kracht te komen.
Zo’n ervaring met IEMT is soms niet te geloven. Uitgangspunt is dat veel gevoelens waar je in het heden last van hebt, worden veroorzaakt door ervaringen uit het verleden. Deze ervaringen zijn op een of andere manier nog actief in ons brein. Vaak zijn we ons hier niet van bewust. Het is zo dat iets wat we in het heden zien, horen, voelen, ruiken of proeven, het oude gevoel oproept. En niet alleen het oude gevoel, ook de capaciteiten van die leeftijd. Door de oogbewegingen op de bronervaring toe te passen, help je het brein met loslaten van alle soortgelijke ervaringen. Je kunt dus weer een frisse start maken, en wel met de capaciteiten van een volwassene!

Wat is Integral Eye Movement Therapy (IEMT)?
IEMT is een innovatieve methodiek waarmee je mensen kunt helpen vervelende gevoelens, emoties en herinneringen los te laten. De methodiek wordt ingezet voor stressreductie, preventie burn-out, behandeling van angst en depressie, posttraumatische stress, het updaten van identiteit en persoonlijke groei. De toepassingsmogelijkheden breiden zich nog verder uit.
IEMT werkt rechtstreeks met het gevoelssysteem. Vanuit een problematisch gevoel in het heden wordt m.b.v. vier vragen teruggegaan naar de eerste keer met dit gevoel. Dit is het moment dat de cliënt geleerd heeft zich zo te voelen of te zijn. Door op dit moment op een specifieke manier oogbewegingen toe te passen, kunnen vervelende herinneringen en gevoelens worden losgelaten.

Meer weten over de IEMT Practitioner opleiding? Klik HIER
En informatie over Anne ten Brinke: schrijfster van deze blog en trainster van de IEMT Practitioner opleiding vind je HIER.



X