Een crisis los je niet op vanuit angst

Het nieuwe jaar is net van start gegaan en als we de nieuwsberichten moeten geloven, gaan we de hel op aarde krijgen en zijn wij de grote veroorzakers hiervan. Het lijkt alsof er op alle fronten tegelijkertijd crisis is en we zijn vooral bezig om elkaar veel angst aan te praten.
Dat is 1 van de redenen waarom ik er al een aantal jaren geleden voor gekozen heb om de TV uit te laten. En dat heeft niks te maken met het feit dat ik mijn hoofd in het zand wil steken.
Ik geloof ook dat het tijd wordt, dat we als mensheid een betere wereld gaan creëren. Ik wil een wereld waarin iedereen eten en een dak boven zijn hoofd heeft, dat er vrede is op aarde en we weer samenwerken met de natuur, dat we eten produceren dat puur is, zonder pesticiden en andere rotzooi, dat we in diversiteit en vrijheid met elkaar samenleven en dat zo veel mogelijk mensen weer mentaal en fysiek gezond worden. Want we zijn best behoorlijk ziek als je naar de cijfers kijkt.

Maar waar ik niet in geloof, is dat een crisis opgelost kan worden vanuit angst, waardoor er een aantal datamodellen voor waar worden aangenomen zonder nog naar het grotere geheel te kijken. Want als je aan de ene knop draait, heeft dat altijd consequenties voor een ander onderdeel van het geheel. En angst blokkeert, het zorgt ervoor dat je niet meer helder kunt denken. Vanuit angst kun je niet succesvol zijn, want angst houdt mensen namelijk in het verleden, dat wat het brein aanneemt als zijnde ‘veilig en bekend’. Het is niet voor niks dat 95% van de gedachtes die je vandaag hebt, hetzelfde zijn als die van gisteren. Je leeft dus als het ware in het verleden. Dus als we met zijn allen iets nieuws willen creëren, moeten we dus echt anders durven denken!


Datzelfde geldt ook op individueel niveau. Als je bijvoorbeeld uit balans bent omdat je denkt dat je op je werk alles onder controle moet houden, dan kun je van de ene op de andere dag ervoor kiezen om je aandacht naar bijvoorbeeld je voeding te verleggen. Maar als je dan je voeding gaat controleren met je calorieën teller en je voedingsapps en je vervolgens helemaal in de stress raakt omdat het je niet lukt om alles goed te berekenen, dan verleg je eigenlijk gewoon het probleem. Je verandert niks aan de onderliggende (denk)patronen en overtuigingen. Je bent ook nu weer iets aan het controleren, alleen ligt je focus op iets anders.


Als mens hebben we de neiging dat als een systeem uit balans raakt, ons te focussen op patronen die in deze context niet heel erg succesvol zijn. Zo zijn we in een staat van angst meestal gericht op wat we willen vermijden: ‘we willen vermijden dat de aarde opwarmt’ of we ‘willen vermijden dat dingen op het werk niet goed gaan’ of ‘we willen een conflict vermijden’ of ‘we willen vermijden dat we een burn-out krijgen’. Dat is logisch, want een vluchtende antilope is ook niet bezig met welke gezonde maaltijd hij vanavond eens gaat nuttigen.

Ook hebben we dan de neiging om vooral te focussen op wat er niet goed gaat: ‘de aarde warmt op’ in plaats van wat er goed gaat: ‘de ijsberen populatie groeit en het koraal op het Great Barrier reef in Australië ontwikkelt zich goed’. In de trainingen hoor ik mensen vaak zeggen: ‘het is me niet gelukt om afgelopen week 4 keer mijn mindfulness oefeningen te doen’. En dan reageer ik altijd met: ‘wat is er al wel gelukt?’. Want je kunt je brein niet motiveren met de focus op wat er mis gaat. Vergelijk het maar eens met een klein kind van 3 die helemaal trots is op de mooie tekening die ze heeft gemaakt. Als jij dan zegt: ‘die drie lijntjes daar kan ik niks in zien hoor’, is de kans klein dat ze nog een tekening voor je maakt. En ons onbewuste brein reageert net als een kind van 3 heel letterlijk: weet dus wat je tegen jezelf zegt!

Observeer gewoon eens succesvolle mensen zoals bijvoorbeeld topsporters, zakenmensen of hele spirituele mensen zoals een Ghandi. Wat was er van hun geworden als ze bij elke crisis of tegenslag in het vermijden waren gaan zitten? En hoe denk je dat ze zich motiveren na een tegenslag? Door te blijven mokken over wat er niet goed is gegaan of halen ze gauw hun lessen eruit en verleggen ze hun focus weer op het resultaat, dat waar ze naar toe willen? Denk je dat deze mensen alleen met de korte termijn bezig zijn, of dat ze ook naar het grotere geheel kijken?

Een topsporter of een directeur van een fabriek weet dat als hij aan een knop draait, dit effect zal hebben op het geheel. Een nieuw zwempak of het anders slijpen van de schaatsen, zullen ze nooit voor het eerst uitproberen op het WK of de Olympische spelen.

Waar ze wel goed in zijn? Focus houden op het resultaat, op dat wat ze willen bereiken, blij zijn met elke stap vooruit, leren van fouten en doorgaan, de lange termijn in de gaten houden ondanks dat ze elke dag op de korte termijn bezig zijn. En het allerbelangrijkste: ze hebben heel veel flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Dat betekent dat ze continu leergierig zijn en openstaan voor alle nieuwe ontwikkelingen die er in hun omgeving en in de wereld zijn die kunnen helpen bij het eindresultaat. En ze zijn bereid om nieuwe keuzes te maken, zullen zich snel aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen en durven nieuwe dingen uit te proberen. Ze zijn niet bezig met eventuele angsten. Een angst houd je namelijk op je plek. Dat is je onbewuste brein die niet wilt veranderen. Niet dat ze geen angsten kennen, die heeft ieder mens. Succesvolle mensen gaan daar doorheen en dat is wat iemand succesvol maakt.

En nu terug naar de wereld in crisis of jouw crisis?

Wat ga jij vanaf morgen anders doen? Ga je blijven focussen op de angst, het verleden, de onmogelijkheid, dat wat er niet goed gaat? Of zet je de TV uit en ga je naar binnen en vind je jouw kracht om de eerste stap richting jouw werkelijkheid te zetten? En laten we dan samen alle krachten, ideeën en verschillende invalshoeken bundelen op weg naar die mooie nieuwe wereld.



X