Het GEHEIM van zelfvertrouwen

Het GEHEIM van zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen….een thema dat vaak terugkomt tijdens de opleidingen of in de individuele gesprekken. Vaak wordt er gezegd: ‘ik heb geen zelfvertrouwen’ of ‘ik heb een gebrek aan zelfvertrouwen’. En dan zeg ik meestal: ‘je kunt pas iets missen, als je het al eens ervaren hebt’. Dat betekent dat er momenten in je leven zijn geweest, waarop je het ‘gevoeld’ hebt. De resource in jou is dus al aanwezig.

Maar wat is zelfvertrouwen eigenlijk?
Ik heb de definitie erbij genomen en dan staat hier het volgende vermeld: ‘Zelfvertrouwen is het GEVOEL van EIGENWAARDE. Letterlijk betekent dit het vertrouwen van een persoon in zichzelf in dat wat hij of zij KAN of hoe diegene IS.

En dan wordt het interessant. Zelfvertrouwen is dus eigenlijk een secundair iets. Het is een GEVOEL dat een GEVOLG is van iets dat je hebt gedaan of hebt geleerd. Want ik kan namelijk pas vertrouwen hebben dat ik iets KAN, als ik het al vaker heb gedaan. Door iets nieuws te doen en/of te leren voeg je dus WAARDE toe aan jezelf, hetgeen leidt tot EIGENWAARDE.

Zelfvertrouwen start mijn inziens dan ook niet bij de gedachte dat je in jezelf geloofd. Nee, het werkt namelijk precies andersom. Je gaat namelijk pas geloven in jezelf als je een bepaalde VAARDIGHEID beheerst. En dat is in dit geval, de vaardigheid om IN ACTIE te komen, ondanks eventuele angsten of het wel of niet gaat lukken.

Zelfvertrouwen kan ontstaan, zodra jij de BEREIDHEID hebt om iets te PROBEREN, ook al is het nog niet perfect. Net als bij een klein kind dat begint met lopen en iedere keer weer opnieuw op staat.
Want er is maar 1 belangrijk verschil tussen mensen die succesvol zijn in het leven en mensen die niet succesvol zijn. En dat is dat mensen die wel in staat zijn hun doelen te bereiken, de BEREIDHEID hebben om DOOR de ANGST te gaan.

Het gaat dan om het jezelf uitspreken, wetende dat je misschien de deksel op je neus krijgt. Het gaat om vragen wat je graag wilt, ook al loop je het risico een NEE te krijgen. Het gaat om soms in het diepe springen, niet wetende waar je uit komt. Het gaat om alleen op vakantie gaan, terwijl je nog nooit alleen de grens over bent gegaan. Het gaat om bijvoorbeeld je baan opzeggen waar je al een hele tijd met tegenzin naar toe gaat, niet wetende of er op korte termijn een baan te vinden is. Het gaat om met al je zenuwen voor een grote zaal te gaan staan en gewoon je mond open te doen en vertellen wat je te vertellen hebt. Het gaat om op je 49e een scootertocht met vrienden te boeken, zonder ooit op een scooter gezeten te hebben (haha….mijn angst-dingetje afgelopen weekend….).

Zelfvertrouwen is dus een gevolg van een hele belangrijke vaardigheid: de BEREIDHEID hebben om iets te PROBEREN wetende dat je het misschien niet in 1 keer voor elkaar krijgt. Het is de bereidheid om na iedere val weer op te staan en verder te gaan. Ook als het misloopt of als je iets flink verprutst. Het is de BEREIDHEID om jezelf in een moment van twijfel te ‘PUSHEN’ richting actie. En het is de bereidheid om MILD te zijn voor jezelf en elke keer OPNIEUW TE BEGINNEN.

En als je deze vaardigheid beheerst, kun je iedere verandering aan. Dus zeg jij wel eens tegen jezelf: ‘ik heb een gebrek zelfvertrouwen’ weet dan dat je deze vaardigheid mag ontwikkelen!X