Wat is NLP?

NLP is niet alleen een belangrijke aanvulling op het instrumentarium van professionals en leidinggevenden. NLP is van grote waarde voor iedereen die het maximale uit zichzelf of anderen wilt halen. Waar mensen vasthouden aan zekerheden en vastgeroest lijken in hun oude patronen, biedt NLP een oplossing. NLP geeft inzicht in weerstanden en overtuigingen en helpt deze om te buigen en/of los te laten. NLP als weg naar meer geluk en balans.

 

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren en geeft inzicht in communicatie in de breedste zin van het woord. De uitspraak dat ervaring is wat we er zelf van maken, wordt met NLP sterk onderbouwd. NLP kan helpen het leven te leven, te leren en te veranderen. NLP is breed toepasbaar voor persoonlijke en beroepsmatige ontwikkeling en voor persoonlijke groei.

You must be the change you want to see in the world’ – Mahatma Ghandi

NLP helpt je om de wisselwerking tussen gedachten, gevoelens, overtuigingen en gedrag te herkennen en die zo te veranderen dat je potentieel tot bloei komt. Je krijgt inzicht in hoe je waarneemt, het maakt je bewust van de manier waarop je je zelf- en wereldbeeld creëert en dat vervolgens tot uitdrukking brengt in je gedrag, emoties en taal. Gedrag hangt natuurlijk ook samen met de context waarin je je bevindt. Ook daar geeft NLP meer duidelijkheid in. Waarom kun je in de ene context de hele wereld aan en voel je je in de andere context onzeker.

 

Uitgangspunt hierbij is dat jij zelf aan het roer staat. Jij bent de regisseur van je eigen leven en dus in staat om iets anders te creëren.

5 manieren waarop NLP je leven kan verrijken

1) Gelukkiger leven en beter in balans zijn

Met NLP ga je op ontdekkingsreis in jezelf. NLP geeft je eerst inzicht in hoe je waarneemt en hoe je je zelfbeeld en wereldbeeld vertaalt in gedrag, emoties en taal. Vervolgens geeft NLP je de instrumenten om je zienswijzen en patronen te veranderen, en hoe je je doelen kunt realiseren. NLP is daarmee een zeer krachtige techniek om je leven in eigen hand te nemen en anderen te helpen.

 

2) Meer succes in je werk

NLP is van onschatbare waarde binnen een zakelijke omgeving. NLP kan je helpen je talenten te ontplooien en succesvoller te zijn. Een NLP-opleiding geeft je inzicht in persoonlijk leiderschap en het concreet maken van je doelen. Dit zal je helpen om beter en effectiever te functioneren en stelt je in staat anderen te motiveren en eventueel de productiviteit van een team te verhogen.

 

3) Meer contact met de ander

‘Contact is de waardering van het verschil’, een mooie spreuk van Fritz Perls. Het gaat meestal niet over WAT je communiceert, maar over HOE jij contact maakt met die ander. En welke flexibiliteit je daarin hebt. Met NLP leer je zuiver kalibreren, zuiver afstemmen, oordeelloos luisteren naar wat de ander zegt. Eerst gericht op verbinding met de ander en dan op het resultaat.

 

4) Minder stres

Stress en werkdruk worden steeds beter hanteerbaar met NLP. Door NLP leer je om beperkende overtuigingen om te zetten in versterkende overtuigingen en leer je beter omgaan met emoties en persoonlijke (on)rust. Door een combinatie van zelfonderzoek en NLP-vaardigheden hebben stressvolle situaties minder vat op je.

 

5) NLP als loopbaan

Veel coaches en trainers gebruiken NLP om hun werk met meer succes te kunnen doen. Anderen gaan een stapje verder en worden zelf NLP-coach of NLP-trainer. En wellicht ga je zelf anderen inspireren op de weg naar meer geluk en balans.

X