Blog

­
12 10, 2018
  • jongen

Als het net niet goed genoeg is.

Vanmorgen hoorde ik hem weer, die reclame over het zoontje dat met zijn rapport bij zijn vader komt; en de vader die vindt dat het net een puntje meer had mogen zijn. Net zoals zijn vrouw die het gras had afgedaan; en dat hij vindt, dat het gras net een milimetertje korter had mogen zijn. Ik schoot direct terug naar mijn schooltijd. Die drie keer per jaar dat ik mij rapport kreeg en dat ik over het algemeen met minder enthousiasme naar huis ging. Ik had altijd wel een dikke onvoldoende met daarnaast meer vijven en zessen dan iets anders.

Oneerlijk

Toch viel het thuis wel mee. Mijn ouders vonden wel dat Lees meer »

23 07, 2018
  • Systemisch 2

Als je het niet meer weet

‘Ik kom gewoon bijna mijn bed niet meer uit ’s ochtends. Ik kan niet zeggen dat er echt iets is in mijn leven wat me tegenstaat. Maar ik ben wel moe. Het lijkt wel alsof alles veel meer moeite kost, terwijl ik toch echt niet zoveel anders doe. Ik ben zelfs bij de huisarts geweest. Gelukkig ben ik gezond, maar de arts vroeg wel of ik me soms ergens druk over maakte. Nou, dat doe ik niet. Sommige dingen zijn een verplichting, maar dat hoort er toch bij?’

Eerlijk gezegd, denk ik soms ook wel eens, dat verplichtingen een deel van het leven zijn. De vraag is of dat echt zo Lees meer »

28 05, 2018
  • baby-22194_1920

Betrokken

“Het heeft best lang geduurd, maar nu krijgen we een baby. We zijn er echt blij mee. Daniëlle leeft helemaal op een roze wolk. Ook al is ze de helft van de tijd misselijk. Ik wil het voor haar zo goed mogelijk doen, maar toch heeft ze nu al een paar keer tegen me gezegd dat ze me terughoudend vindt. Nou ja, ik ben wel degelijk blij. Aan de andere kant is het ook nog pas 3 maanden. Alles is goed hoor, maar ik vind het ook wel spannend. Toch ben ik echt wel betrokken. Ik loop er alleen niet zo mee te koop. Dat ze zegt dat ik niet Lees meer »

21 05, 2018
  • toe aan vakantie

Toe aan vakantie!

Ja of nee:

o            Omdat ik bijna vertrek denk ik dat ik toe ben aan vakantie
o            Ik denk wel vaker dat ik toe ben aan vakantie.
o            Als ik terug ben van vakantie, ben ik na een week toe aan een nieuwe vakantie.

Ja of nee:

o            Ik ga iedere dag met veel plezier naar mijn werk.
o            Ik vind mijn werk niet leuk, maar mijn collega’s wel.
o            Ik vind mijn werk niet leuk, maar ik moet wel geld verdienen.

Ja of nee:

o            Mijn werk is leuk, maar ik kom niet echt tot mijn recht.
o            Mijn werk is leuk, maar er wordt te veel van mij verwacht.
o            Mijn werk is niet leuk, maar ik kan niet Lees meer »

16 05, 2018
  • alleen

Alleen!

“Er zijn van die momenten dat ik graag een steuntje in de rug zou willen hebben. Ik ben hartstikke zelfstandig en ik kan echt wel alles alleen. Alleen is het zo, dat ik van die momenten heb, dat ik me echt alleen voel. Let wel, ik heb een prima relatie en hartstikke lieve kinderen. Nou ja, meestal dan. Soms zijn ze echt wel vervelend, maar dat past bij een puber en een bijna-puber, toch?

Dat gevoel van alleen zijn, dat kan me zo maar overvallen. Niet tijdens mijn werk, want dan ben ik altijd met anderen samen. Maar op weg naar huis, of bijvoorbeeld als ik de was doe. Zo’n stil Lees meer »

30 03, 2018
  • shutterstock_371777050

Zo lijk je precies op je moeder!

Vaak is dit een heel mooi compliment. Soms ook niet. Mijn moeder ziet er ondanks haar leeftijd nog steeds heel goed uit. En als iemand vindt dat ik op haar lijk dan is dat zeker een compliment. Als ik een keer iets zeg en ik krijg te horen ‘zo lijk je precies op je moeder’ dan is dat in veel gevallen iets waar ik minder blij mee ben.

Omdat mijn moeder wel eens de neiging heeft om te zeuren, of om geen eigen initiatief te nemen, vind ik het erg als het erop lijkt dat ik zeur of twijfelachtig ben. Al heel lang geleden heb ik me namelijk voorgenomen om vooral Lees meer »

30 03, 2018
  • shutterstock_374504413

Ga jij gebukt onder de traumatische verhalen van je cliënten?

Hans werkt als psychotherapeut bij de GGZ te Eindhoven. Met zijn luisterend oor en gefocuste aandacht en begrip heeft hij menig cliënt goed kunnen helpen om meer afstand te creëren tot hun vaak traumatische verleden.

Hij weet niet wat het is, maar het lijkt wel of hij de afgelopen jaren steeds gevoeliger is geworden voor de drama’s van zijn cliënten. Hij kan het haast niet meer opbrengen om vol aandacht te luisteren. Het lijkt wel of hij murw is geworden en alle verhalen op hem in dreunen. De laatste tijd slaapt hij steeds onrustiger en slechter. Soms ligt hij er zelfs wakker van. Hij vraagt zich wel eens af of hij Lees meer »

16 01, 2018
  • shutterstock_453635980

Kun je ook werken met de ziel?

“Kun je ook werken met de ziel?” vroeg Marisa tijdens de opleiding in IEMT die ik geef. Een prachtige vraag die mij nieuwsgierig maakte naar het antwoord. Verlangens zijn immers vaak een voorbode voor wat daadwerkelijk gerealiseerd kan worden…
“Laten we ontdekken of dat kan” was mijn reactie.

Marisa maakt zich zorgen om Jetty
Marisa wil werken rondom haar dochter Jetty. Jetty zit voor de tweede keer van haar leven in een depressie. Ze is nu 27 jaar. Het leven is niet gemakkelijk voor Jetty. Ze zit voornamelijk thuis, heeft geen baan, is eenzaam en gaat sociale contacten uit de weg. Marisa is zeer empatisch en betrokken. Terwijl ze over Jetty praat krijg Lees meer »

16 01, 2018
  • shutterstock_236333275

30 seconden koud douchen kan het verschil maken

Het nieuwe jaar is weer begonnen. Zo na de kerst heb ik telkens weer goede voornemens t.a.v. mijn gezondheid. Blijkbaar moet ik eerst flink over de schreef gaan (december maakt het toch niet meer uit) om wederom tot het inzicht te komen, dat dit niet heel handig is.
Wat is dat toch met die voornemens? Want laten we eerlijk zijn? Hoeveel van die voornemens houden we vol gedurende de rest van het jaar? Sterker nog: op dag twee van het nieuwe jaar ben je waarschijnlijk al weer terug in het gedrag van voor oud en nieuw.

Volgens jaarlijks terugkerende enquêtes houden de meesten van ons – vijf op de zes – goede Lees meer »

5 12, 2017
  • shutterstock_548638960

Wat zijn emoties eigenlijk?

De Dikke van Dale geeft antwoord

Als we in de ‘Dikke van Dale’ kijken, dan wordt een emotie beschreven als een aandoening van het gemoed; een (plotselinge) ontroering. Als je vervolgens opzoekt wat een aandoening is, dan krijg je drie definities, namelijk een ziekelijke toestand, een gewaarwording of een ontroering. Emoties zijn de secundaire gewaarwordingen. We zien, horen of voelen iets en als resultaat daarvan ontstaat de emotie. Er is dus een ervaring, een gedachte en vervolgens een fysieke ervaring (emotie). Hoe die fysieke ervaring zich uit, is voor een groot gedeelte afhankelijk van de daaraan voorafgaande gedachte, dat wat jij denkt over de ervaring.

Als ik de definitie van ‘Van Dale’ Lees meer »