Blog

­
30 03, 2018
  • shutterstock_371777050

Zo lijk je precies op je moeder!

Vaak is dit een heel mooi compliment. Soms ook niet. Mijn moeder ziet er ondanks haar leeftijd nog steeds heel goed uit. En als iemand vindt dat ik op haar lijk dan is dat zeker een compliment. Als ik een keer iets zeg en ik krijg te horen ‘zo lijk je precies op je moeder’ dan is dat in veel gevallen iets waar ik minder blij mee ben.

Omdat mijn moeder wel eens de neiging heeft om te zeuren, of om geen eigen initiatief te nemen, vind ik het erg als het erop lijkt dat ik zeur of twijfelachtig ben. Al heel lang geleden heb ik me namelijk voorgenomen om vooral Lees meer »

30 03, 2018
  • shutterstock_374504413

Ga jij gebukt onder de traumatische verhalen van je cliënten?

Hans werkt als psychotherapeut bij de GGZ te Eindhoven. Met zijn luisterend oor en gefocuste aandacht en begrip heeft hij menig cliënt goed kunnen helpen om meer afstand te creëren tot hun vaak traumatische verleden.

Hij weet niet wat het is, maar het lijkt wel of hij de afgelopen jaren steeds gevoeliger is geworden voor de drama’s van zijn cliënten. Hij kan het haast niet meer opbrengen om vol aandacht te luisteren. Het lijkt wel of hij murw is geworden en alle verhalen op hem in dreunen. De laatste tijd slaapt hij steeds onrustiger en slechter. Soms ligt hij er zelfs wakker van. Hij vraagt zich wel eens af of hij Lees meer »

16 01, 2018
  • shutterstock_453635980

Kun je ook werken met de ziel?

“Kun je ook werken met de ziel?” vroeg Marisa tijdens de opleiding in IEMT die ik geef. Een prachtige vraag die mij nieuwsgierig maakte naar het antwoord. Verlangens zijn immers vaak een voorbode voor wat daadwerkelijk gerealiseerd kan worden…
“Laten we ontdekken of dat kan” was mijn reactie.

Marisa maakt zich zorgen om Jetty
Marisa wil werken rondom haar dochter Jetty. Jetty zit voor de tweede keer van haar leven in een depressie. Ze is nu 27 jaar. Het leven is niet gemakkelijk voor Jetty. Ze zit voornamelijk thuis, heeft geen baan, is eenzaam en gaat sociale contacten uit de weg. Marisa is zeer empatisch en betrokken. Terwijl ze over Jetty praat krijg Lees meer »

16 01, 2018
  • shutterstock_236333275

30 seconden koud douchen kan het verschil maken

Het nieuwe jaar is weer begonnen. Zo na de kerst heb ik telkens weer goede voornemens t.a.v. mijn gezondheid. Blijkbaar moet ik eerst flink over de schreef gaan (december maakt het toch niet meer uit) om wederom tot het inzicht te komen, dat dit niet heel handig is.
Wat is dat toch met die voornemens? Want laten we eerlijk zijn? Hoeveel van die voornemens houden we vol gedurende de rest van het jaar? Sterker nog: op dag twee van het nieuwe jaar ben je waarschijnlijk al weer terug in het gedrag van voor oud en nieuw.

Volgens jaarlijks terugkerende enquêtes houden de meesten van ons – vijf op de zes – goede Lees meer »

5 12, 2017
  • shutterstock_548638960

Wat zijn emoties eigenlijk?

De Dikke van Dale geeft antwoord

Als we in de ‘Dikke van Dale’ kijken, dan wordt een emotie beschreven als een aandoening van het gemoed; een (plotselinge) ontroering. Als je vervolgens opzoekt wat een aandoening is, dan krijg je drie definities, namelijk een ziekelijke toestand, een gewaarwording of een ontroering. Emoties zijn de secundaire gewaarwordingen. We zien, horen of voelen iets en als resultaat daarvan ontstaat de emotie. Er is dus een ervaring, een gedachte en vervolgens een fysieke ervaring (emotie). Hoe die fysieke ervaring zich uit, is voor een groot gedeelte afhankelijk van de daaraan voorafgaande gedachte, dat wat jij denkt over de ervaring.

Als ik de definitie van ‘Van Dale’ Lees meer »

30 10, 2017
  • shutterstock_435449356

Hoe is jouw gevoelsrepertoire opgebouwd?

We realiseren ons vaak niet dat we geleerd hebben om ons te voelen zoals we ons voelen.  Goed om eens stil te staan bij hoe ons gevoelsrepertoire zich ontwikkelt gedurende het leven.

Marie voelt zich ongewenst
Marie heeft al haar hele leven last van het gevoel ongewenst te zijn. Ze weet dat haar moeder ongewenst zwanger van haar was geworden. En alhoewel haar moeder haar keer op keer verteld heeft dat ze later heel blij met haar was, heeft ze dit nooit zo kunnen voelen. De relatie met haar moeder is hierdoor tot op de dag van vandaag moeizaam. Ook duikt het gevoel ongewenst te zijn te pas en te onpas op: Lees meer »

28 09, 2017
  • anti-stress-ball-2472589_1280

Mindfulness – de drie misverstanden

Soms is het makkelijker uit te leggen wat iets is, door het te benaderen vanuit de oppositie: dat wat men denkt dat iets is. En aangezien je binnen Mindfulness leert dat gedachten geen FEITEN zijn, kun je ze ook gewoon veranderen……

Mindfulness kost tijd en die tijd heb ik niet.

Ja, natuurlijk kost het tijd. Net als alle dingen die je wilt aanleren. Kijk maar eens terug op je leven: je schooltijd, werktijd, hobby’s, relaties. Zou je dit allemaal hebben bereikt, zonder enige inzet? Waarschijnlijk niet! En dat geldt natuurlijk ook voor Mindfulness: zonder oefening en inzet, zul je weinig tot geen effect merken.

Maar de vraag is of je er geen tijd Lees meer »

28 09, 2017
  • stress-2379631_1280

Hoe help jij cliënten die ver van zichzelf verwijderd zijn?

Herken je deze zinnen van je cliënten?

Ik ben mezelf niet.
Ik ben ver van mezelf verwijderd.
Ik ben in duizend stukken uit elkaar gespat. Ik moet mezelf weer bij elkaar rapen.

Vind je het ook lastig in deze situaties om je cliënt te begrijpen? Weet je niet hoe je je cliënt verder kunt helpen?

Wat de zinnen je verklappen:
‘ik’ en ‘mezelf’ zijn blijkbaar niet hetzelfde. Er is een relatie tussen ‘ik’ en ‘mezelf’ die niet is hoe die hoort te zijn. De zinnen vertellen je ook iets over de vermoedelijke hersteltijd.

Ik ben mezelf niet
Een gangbare uitdrukking waar iedereen zich wel iets bij kan voorstellen. Er wordt vaak rust gegeven door artsen om iemand weer Lees meer »

22 08, 2017
  • man met telefoon kleinere versie

Steelt jouw denken je zintuiglijke ervaring?

Waar komt ze nou weer mee aan, zul je misschien wel denken?
Deze zin is me het meeste bij gebleven van de afgelopen zeven dagen stilte retraite. Iedere dag uren mediteren. En waarom? Om dichter bij die zintuiglijke ervaring te komen: letterlijk mezelf nog meer trainen in de aandacht houden bij het hier en NU.

En nou ben ik best gewend om met regelmaat mijn aandacht te trainen, maar als je echt lang gaat zitten, dan ontdek je pas hoe vaak ons denken, ons weghaalt van de zintuiglijke ervaring op dat moment. En hoe moeilijk het is om je niet te laten verleiden tot allerlei gedachten over het verleden en de toekomst.
Dat Lees meer »

13 05, 2017
  • automatische-piloot-banaan

Op de automatische piloot pellen we een banaan….

Ooit afgevraagd of het anders of handiger kan? Waarschijnlijk pas nadat iemand je erop gewezen heeft (en misschien maak je de banaan nog steeds bij het steeltje open….).

En zo gaat het met heel veel dingen die we doen in ons leven. We lopen naar de kast om wat lekkers te pakken en voordat we het in de gaten hebben, hebben we een hele reep chocola opgegeten. Of dat je de normale route naar huis hebt gereden, terwijl je eigenlijk van plan was om nog even iets bij een vriend op te halen. Je wilt iets doen, maar omdat je aandacht er niet echt bij was, is het resultaat dat je Lees meer »