De onhandige panda

Opeens vliegen er overal bladeren en dennenappels door de lucht. Het uitzicht is weg en de stompneusapen worden bedolven onder een grote hoop neervallende bladeren.
Daar komt Rico de pandabeer aangerend. Hij is heel groot, daarom noemen ze hem ook een reuzenpanda. En hij is nog jong en heeft daardoor niet altijd in de gaten wat hij met zijn grootte en gewicht teweeg brengt.
Hij woont onderaan een helling van een berg. Hij is een bamboe-beer en zoals je vast al verwacht, helemaal dol op bamboe. Hij eet makkelijk 35 kilo bamboe per dag. Zijn vacht is wit met zwarte vlekken. Deze zwarte vlekken zitten ook rondom zijn ogen, net als een masker, waardoor hij een beetje op Zorro lijkt. En dat vindt Rico wel leuk, want Zorro is zijn grote favoriet. Door de zachte zwart-witte vacht ziet Rico er super schattig uit. Je zou zo met hem willen knuffelen.

Maar Rico is enigszins berucht om zijn onhandige streken. Overal waar hij komt, gaat er wel iets mis. Hij vergeet met regelmaat dat hij er dan wel heel knuffelig uit ziet met zijn vacht en Zorro masker, maar dat hij met zijn gewicht van 80 kilo iemand ook wel helemaal ‘dood’ kan knuffelen.
En zo ook vandaag. De zon schijnt, het bos wordt langzaam wakker. De dieren komen uit hun hol of klimmen uit de bomen en doen hun ogen open. De Stompneusapen hangen aan de takken van de bomen en slingeren zich van boom naar boom. De Takin graast wat gras om de eerste honger te stillen. Het is een mooie, rustige dag. Althans, zo lijkt het.

Het is pas zeven uur, maar Rico is er al helemaal klaar voor. Normaal gesproken houdt hij vooral van veel rust en heeft hij weinig behoefte aan contacten, maar vandaag heeft hij zich voorgenomen om toch eens met beer buurman Dodo te gaan praten. Hij wil hem graag helpen met het in orde maken van zijn holle boom voor de aankomende winter. In tegenstelling tot Rico houdt Dodo namelijk wel van een winterslaapje.
Rico rent naar buiten, naar de volgende helling waar zijn buurman Dodo zijn boom-hol heeft. Het regent heel hard, dus Rico moet hard rennen om niet kletsnat bij Dodo aan te komen. En juist op het moment dat Dodo naar buiten komt, schudt hij zijn vacht, die net kletsnat is geworden heen en weer. Bovendien heeft hij door zijn onhandige manier van rennen een hele berg bladeren meegesleept die zo het hol in schuiven.

Dodo is kwaad. ‘Ben je helemaal gek geworden’, zegt hij! Heb ik net mijn boom-hol in orde gemaakt om mijn winterslaap te beginnen, zet jij weer alles op de kop. En ik ben ook nog helemaal nat geworden van dat geschud van jou’.
Maar ‘euhh’, zegt Rico. ‘Mijn bedoeling was goed hoor! Ik wilde je alleen maar komen helpen om je boom-hol in orde te maken. Ik weet namelijk hoe belangrijk je dat vindt. En het was absoluut niet mijn bedoeling om je hele hol overhoop te halen’.
‘Allemaal leuk en aardig’, zegt Dodo. ‘Het effect is er helaas niet naar, dus dan is je bedoeling goed mislukt’.

Pfff, Rico denkt na. Dit gebeurt hem wel vaker. Hij wil dan graag iets voor iemand doen, maar door zijn onhandige gestuntel pakt het effect anders uit.
Misschien de volgende keer toch van tevoren even nadenken welk gedrag of communicatie beter bij zijn bedoeling past.
Voordeel van zijn onhandige gestuntel is wel, dat Dodo nu ECHT hulp nodig heeft, hihi….

De betekenis van je communicatie = het effect dat je bereikt, onafhankelijk van je intentie.

Tags:
,


X