Op de automatische piloot pellen we een banaan….

Ooit afgevraagd of het anders of handiger kan? Waarschijnlijk pas nadat iemand je erop gewezen heeft (en misschien maak je de banaan nog steeds bij het steeltje open….).
En zo gaat het met heel veel dingen die we doen in ons leven. We lopen naar de kast om wat lekkers te pakken en voordat we het in de gaten hebben, hebben we een hele reep chocola opgegeten. Of dat je de normale route naar huis hebt gereden, terwijl je eigenlijk van plan was om nog even iets bij een vriend op te halen. Je wilt iets doen, maar omdat je aandacht er niet echt bij was, is het resultaat dat je iets doet wat mogelijk niet de bedoeling was of ook handiger had gekund.
We gebruiken hier vaak de term ‘automatische piloot’ voor. Je lichaam doet iets terwijl de geest met iets anders bezig is. Onze geest laat ons op zo’n moment ‘strikken’ door allerlei gedachten, plannen, gevoelens en herinneringen.

Is dat nou zo erg, vraag je je misschien af? Nee natuurlijk niet! Deze automatische piloot, wat in andere termen gewoon een geconditioneerde (aangeleerde) respons is, is in heel veel dingen heel handig. Vooral als er concrete dagelijkse dingen gedaan moeten worden. Doordat een deel van deze handelingen geautomatiseerd is, kunnen we ook meerdere dingen tegelijk (ons bewuste kan namelijk niet zo heel veel dingen tegelijkertijd….).

Het wordt pas vervelend wanneer we continu op de automatische piloot draaien en we ons denken de vrije loop laten. Geen enkele keer meer in het moment zijn en daardoor ook niet meer genieten van de mooie dingen om je heen. Want dat kan alleen in het NU!
En het wordt helemaal vervelend wanneer ons denken vooral gaat over negatieve gedachten en herinneringen die nogal deprimerend zijn en we het gevoel hebben hier geen keuze meer in te hebben. Op zo’n moment kunnen we zelfs in een negatieve stemming komen zonder te weten waardoor dit veroorzaakt wordt. Teveel van dit soort gedachtestromen kunnen zelfs de basis zijn van stress gerelateerde klachten.

Je hebt het niet in de hand welke gedachten er in je opkomen, maar wel wat je er vervolgens mee doet. Dat vergt mogelijk wat ‘aandachtstraining’, maar hierin de keuze hebben, daar gaat het uiteindelijk om. Dat geeft meer balans in je leven en vooral vrijheid.

TIP: start elke ochtend je dag met 5 minuten aandachtstraining door je aandacht te richten op je ademhaling. Komen er gedachten of geluiden voorbij? Helemaal normaal! Neem ze gewoon even waar en ga dan op een vriendelijke manier weer terug naar je ademhaling.
Want 50% van je gedachten zijn geen feiten. Dus leer jezelf anders denken!

 X