Hoe help jij onzekere mensen?

Marieke 28 jaar, succesvol accountmanager bij Randstad is voor persoonlijke ontwikkeling bij Marcel, IEMT-coach te Rotterdam. Marcel helpt mensen af van steeds terugkerende ongewenste gevoelens en herinneringen.
Marieke: “ik baal ervan dat ik na al die jaren nog steeds zo enorm onzeker ben bij nieuwe klanten. Het slaat vaak echt nergens op. Ik weet dat ik goed ben in mijn werk. Zowel mijn werkgever als externe klanten zijn tevreden met me. Maar toch ben ik elke keer als ik met een nieuwe klant in gesprek ga super onzeker. Soms zo erg dat mijn handen er zichtbaar van trillen. Soms denk ik zelfs dat ik beter een andere baan kan gaan zoeken… Ik wil van dat K-gevoel af.
“Wat wil je dan in de plaats hiervan?“ vraagt Marcel. “Ik wil gewoon in mijn kracht kunnen staan en dat gesprek vol zelfvertrouwen doen.”

Verandering creëren met IEMT

Marcel legt uit: ”Bij intense ervaringen koppelt het brein de omstandigheden aan het gevoel van dat moment. Vaak gebeurt dit als je heel jong bent. De herinnering wordt opgeslagen in het actieve geheugen. Vanaf dat moment wordt elke keer bij vergelijkbare omstandigheden automatisch het vervelende gevoel opgeroepen. Om van jouw onzekere gevoel af te komen moeten we d.m.v. een aantal vragen terug sporen naar de eerste keer in je leven dat je dit gevoel voelde. Terwijl jij aan die herinnering denkt, volg je met je ogen mijn vingers die een bepaald patroon maken. Hiermee instrueren we het brein om breder te kijken, te denken en te voelen. De herinnering vervaagt, komt verder weg te staan en verliest zijn emotionele lading. Hij wordt opgeborgen in het passieve geheugen. Omstandigheden zullen vanaf dat moment niet meer het gevoel waar je last van hebt oproepen. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat je het onzekere gevoel niet eens meer op kunt roepen. Gaan we ervoor?”
Marcel helpt Marieke om vanuit het onzekere gevoel in het heden m.b.v. vier vragen terug te sporen naar de allereerste keer dat Marieke dit gevoel voelde. Hij zorgt ervoor dat Marieke haar ogen op de goede manier beweegt, terwijl ze aan de herinnering denkt. Na afloop testen ze uit of Marieke het onzekere gevoel nog op kan roepen. Dit lukt haar niet meer.
Marieke: “weet je waarom het ging? Ik denk dat ik een jaar of drie of vier was. Ik was met mijn moeder in de winkel en we stonden achter een mevrouw met een bontjas en mooie lange golvende haren. Ik vond het heel mooi. Ik trok een beetje aan die bontjas en toen die mevrouw omkeek vertelde ik dat ze net een leeuw leek. Die mevrouw keek me geërgerd aan; alsof ik een of ander vies insect was. Nu denk ik: wat een sikkeneurig mens, en wat was ik schattig!”

Marieke ontwikkelt zelfvertrouwen

De eerstvolgende keer dat Marieke weer met nieuwe klanten in gesprek moet, vindt ze het nog wel een beetje spannend. Ze weet niet wat ze kan verwachten. Maar haar handen trillen niet meer en het vervelende gevoel blijft uit. Met elk nieuw gesprek krijgt ze meer vertrouwen in zichzelf. Op een gegeven moment hoort ze zichzelf spontaan complimenten maken. Haar gesprekken worden steeds leuker en levendiger en Marieke krijgt steeds meer plezier in haar baan.

Deze blog over IEMT is geschreven door Anne ten Brinke, trainster van de IEMT Practitioner opleiding.
IEMT is een krachtige methodiek voor stressreductie, verliesverwerking, traumabehandeling en persoonlijke groei. Wil je meer weten over de opleiding? Klik dan HIER voor meer informatie.X