Mooi weer spelen..of spelen met mooi weer?

Het wordt lekker warm deze week: het zwembad is langer open, de BBQ aan, we kunnen lang buiten zitten, vakantiegevoel achter in de tuin, jurkjes en korte broeken aan, op blote voeten lopen, spelen met de tuinslang, krekels die krakelen als nooit tevoren, weinig werk in de tuin, want alles is in rust toestand. Heerlijk!
Maar Nederland zou Nederland niet zijn als we hier niet wat tegen over zetten. Pfff, veel te warm om met de honden te lopen, de hele dag de gordijnen dicht, ik blijf liever binnen zitten, blij dat ik moet werken, daar is tenminste airco, warm weer is alleen fijn als ik vakantie heb en aan een zwembad lig, slapen lukt ook al niet en ik krijg helemaal niks gedaan.

En opeens ontstond bij mij de woord speling: ben jij een ‘mooi weer’ speler of ‘speel’ je graag met mooi weer. Dezelfde woorden in een andere volgorde met een hele andere betekenis. Wat blijft taal toch wonderlijk.

Als ik het heb over een ‘mooi weer’ speler, dan heb ik het niet over de echte ouderen, die inderdaad last kunnen hebben van de hitte en waarvoor ik hoop dat ze lekker in de airco zitten. Als ik denk aan een ‘mooi weer speler’ dan denk ik aan de velen, die naar buiten toe blijven volhouden dat het helemaal prima gaat, maar al heel lang met een te hoge druk rond lopen, het werk misschien al een tijdje niet aan kunnen, waar de last van het moeten presteren in deze maatschappij, inmiddels zo hoog is opgelopen, dat ze niet meer kunnen genieten van wat er in het NU is.
En (denken) geen tijd (te) hebben om gewoon even stil te staan bij de mooie dingen die mooi weer ook kan brengen, omdat ze bezig zijn met de zorgen in hun hoofd. Piekeren over morgen, over volgende week, over wat er allemaal moet gebeuren. En misschien is het wel eerder dit gepieker dat je wakker houdt dan de warmte zelf.

En als dat gepieker nu ging over mooie dingen, dan was er nog niet zo heel veel aan de hand. Maar onze piekergedachten gaan meestal over wat er nog niet is, wat nog niet goed gaat, over wat je niet meer wilt, over waar je vanaf wilt of over doemscenario’s die er NU nog niet zijn (en vaak ook niet gaan uitkomen).
En aangezien je gedachten rechtstreeks verbonden zijn met je gevoel, zorgen al deze negatieve gedachten voor een negatief gevoel. En wat gebeurt er? Je focus zal nog meer liggen op de negatieve dingen die er die dag gebeuren.

Eigenlijk kun je zeggen dat veel piekeren ons afhoudt van ‘spelen’, in dit geval spelen met het mooie weer van deze week. En zouden we niet allemaal weer wat meer willen spelen, net als een kind? Genieten van de mooie dingen van het leven. Dat kan!

Dat kost niks, want daar heb je alleen jezelf voor nodig. Het kost je alleen wat doorzettingsvermogen en de bereidheid  om je automatische piloot te beteugelen. Want die wil jou natuurlijk gewoon graag in je comfortzone houden.

Voor deze week een paar tips om wat meer tijd te creëren om te spelen.

    1. Pak een pen en papier en schrijf op wat je deze week allemaal MOET van jezelf. Stel bij elke actie de vraag: WAT ZOU ER GEBEUREN ALS IK HET NIET DOE? Als er niemand dood omvalt bij het niet doen van deze actie deze week, doe deze dan gewoon eens niet. Een week niet stofzuigen is bijvoorbeeld nog nooit iemand aan overleden en als je in het zwembad ligt, zie je het stof toch niet!

    2. Een andere leuke tip van een onbekende schrijfster: zet vanaf nu bij elke keer dat je zegt: ik moet nog EVEN…dit doen, een L voor het woord EVEN. Wedden dat je je na 1 dag al realiseert hoeveel ‘EVENTJES’ jou weghouden van LEVEN. En stel jezelf dan de vraag wat jij wilt doen om meer te LEVEN.

    3. Zet iedere dag de intentie om minimaal 10 minuten te SPELEN. Maak een koprol door het gras, spuit iedereen die achterom komt nat met de tuinslang, speel met je hond of kinderen, maak een bommetje in het zwembad, loop eens met je blote voeten door het dorp en lach om de reacties die je krijgt.

    4. Je hebt inmiddels tijd gekregen omdat je je MOETEN lijst hebt ingekort, dus bedenk dan nu voor elke dag 2 positieve dingen die je WEL wilt doen en doe die ook!

En laten we deze week vooral lekker SPELEN met het mooie weer! Ik ga een bommetje maken in het zwembad!
Leren hoe je weer meer kunt genieten: NLP FITX