Kun jij niets met negativiteit?

Annelies is loopbaancoach in Apeldoorn. Voor haar zit Henk. Henk is 57 jaar en moet op zoek naar een andere baan, omdat hij niet goed functioneert als administratief medewerker. De HRM medewerker heeft laten weten dat ze Henk liefst helemaal kwijt willen. De reden geeft ze er niet bij.
Als Annelies met Henk aan het werk gaat, blijkt al gauw dat Henk erg negatief is over het bedrijf, over zijn collega’s, over zijn vrouw, eigenlijk over alles. Annelies merkt dat ze haar tenen soms bij elkaar knijpt over de uitspraken die hij doet. “Is er dan helemaal niets goed?” vraagt ze hem.
Annelies besluit veel aandacht te richten op Henk’s kwaliteiten. Als ze zijn huiswerk m.b.t. kwaliteiten doorleest, ziet ze dat hij van zichzelf vindt dat hij maar erg weinig goed kan. Tijdens het gesprek ziet ze dat er onderhuids van alles aan het broeden is bij Henk. Ineens gaat het mis. Henk valt boos naar haar uit:  “Hoe gaat deze flauwelkul me helpen om een nieuwe baan te vinden? Of ga jij een andere baan voor me regelen?”
Annelies flapt er fel en zonder na te denken uit:”dat gaat heel moeilijk worden voor iemand die zo negatief is als jij” . En  Henk -grote stoere kerel- begint hartverscheurend te huilen: “ik ben een grote nul, ik kan helemaal niets”.
’s Nachts ligt Annelies er wakker van. ‘Wat heeft ze nu toch weer gedaan?’ Ze voelt wroeging over de woorden die ze er uit heeft geflapt. Ze weet tegelijkertijd dat ze de kern heeft geraakt. Dat het hierom gaat bij Henk. Dat hij weer in zichzelf gaat geloven. Maar hoe? Hij heeft alleen maar negatieve ervaringen en gedachten…Hij reageert niet op haar pogingen om hem positief te leren denken. Het lukt haar maar niet de kwestie los te laten. Pfft, ze wordt er moe van.

Annelies besluit Henk door te sturen naar een IEMT-coach. Een coach die mensen helpt met het loslaten van vervelende gevoelens en herinneringen. Na twee maanden staat Henk op haar stoep. Met een grote bos bloemen en een lach op zijn gezicht. “Het helpt echt, dat IEMT! Ik voel me een ander mens.“

Deze blog over IEMT is geschreven door Anne ten Brinke, trainster van de IEMT Practitioner opleiding.
IEMT is een krachtige methodiek voor stressreductie, verliesverwerking, traumabehandeling en persoonlijke groei. Wil je meer weten over de opleiding? Klik dan HIER voor meer informatie.X