Hoe help jij cliënten die ver van zichzelf verwijderd zijn?

Herken je deze zinnen van je cliënten?

  • Ik ben mezelf niet.
  • Ik ben ver van mezelf verwijderd.
  • Ik ben in duizend stukken uit elkaar gespat. Ik moet mezelf weer bij elkaar rapen.

Vind je het ook lastig in deze situaties om je cliënt te begrijpen? Weet je niet hoe je je cliënt verder kunt helpen?
Wat de zinnen je verklappen:
‘ik’ en ‘mezelf’ zijn blijkbaar niet hetzelfde. Er is een relatie tussen ‘ik’ en ‘mezelf’ die niet is hoe die hoort te zijn. De zinnen vertellen je ook iets over de vermoedelijke hersteltijd.
Ik ben mezelf niet
Een gangbare uitdrukking waar iedereen zich wel iets bij kan voorstellen. Er wordt vaak rust gegeven door artsen om iemand weer bij zichzelf te laten komen. Soms is een maandje rust genoeg om weer zichzelf te worden.
Ik ben ver van mezelf verwijderd
Als je deze zin hoort, kun jij je er misschien niet gelijk iets bij voorstellen; begrijp je niet wat er aan de hand is. Zeker niet als je het zelf nooit hebt meegemaakt.
Als jij je verplaatst in die ander en de vraag beantwoord: “Als je denkt aan ik, waar is ik?” en “als je denkt aan mezelf, waar is mezelf?” dan krijg je er mogelijk wel een gevoel bij. Het lijkt erop dat zowel ‘ik’ als ‘mezelf’ niet in het lichaam zitten.
In vaktermen: een dubbele dissociatie. Er is begeleiding nodig om de ‘ik’ weer dichterbij zichzelf te brengen.
Ik ben in duizend stukken uit elkaar gespat. Ik moet mezelf weer bij elkaar rapen.
Och jeetje. Dit voorspelt niet veel goeds. Je weet zo al dat dit een hele tijd gaat duren voor iemand de brokstukken allemaal bij elkaar heeft. Maar is het goed om de brokstukken bij elkaar te lijmen of vraagt dit om een nieuwe manier van zijn? Om transformatie? Zo ja, wat dient dan te worden losgelaten? En welke eigenschappen en gewoontes mogen worden versterkt?
Kunnen we het herstelproces versnellen?
Ja dat kan. Integral Eye Movement Therapy (IEMT) kan daar  een goede bijdrage in leveren. Het mooie is dat er meteen mee kan worden begonnen. Er hoeft niet eerst lange tijd rust genomen te worden. Het werken met oogbewegingen reduceert stress en emoties en brengt iemand weer in zijn kracht.
IEMT voor identiteit zorgt er in veel gevallen voor dat de ‘ik’ en het ‘zelf’ weer terug kunnen keren in het lichaam. Het aantal sessies wat nodig is, is afhankelijk van de problematiek van de cliënt.
Meer weten over IEMT? klik HIERX