Hoeveel waarden passen er in 24 uur?

Heb je je wel eens afgevraagd waarom je elke maand het gevoel hebt, dat de maand weer tekort was, dat een dag eigenlijk uit minimaal 30 uur zou moeten bestaan om voldoende nachtrust te krijgen. Dat een maand te weinig dagen heeft en dat een jaarwisseling gepaard gaat met het doorschuiven van je actielijst naar het nieuwe jaar of misschien neem je wel goede voornemens het in het nieuwe jaar anders te doen.
Heb je enig idee waarom je de dingen doet, die je doet? Waarom je vindt dat bepaalde dingen MOETEN gebeuren, andere dingen MOGEN schuiven en weer andere acties op de afdeling UITSTEL blijven liggen. Je WILT het wel, maar…..
Alle keuzes die we dagelijks maken, hangen af van onze waarden. Onze waarden zijn namelijk de maatstaf waartegen we onze ervaringen evalueren. Onze waarden bepalen wat we wel of niet belangrijk vinden.
En dat is voor iedereen anders. Het kan zomaar zo zijn dat we binnen onze relaties of op ons werk dezelfde waarden delen (zoals ‘succes’, ‘harmonie’ en ‘respect’), maar dat de meetlat waartegen we deze beoordelen voor een ieder verschillend zijn. Wat voor de ene persoon respect of zekerheid betekent, hoeft voor een ander niet zo te zijn. Hoe jij je waarden uitlegt zijn jouw overtuigingen. Jouw gedachtes die bepalen hoe jij naar de wereld kijkt.
En dan wordt het wel interessant om eens na te gaan hoe jij jouw ervaringen en activiteiten evalueert. Welke waarden binnen die 24 uur voorrang krijgen op andere waarden? Geef je financiële zekerheid misschien voorrang op het hebben van plezier? Of zet je je voornemens om te sporten (gezondheid) telkens weer in de ijskast omdat je het leuker vindt om met vriendinnen op stap te gaan (gezelligheid).
Te veel aandacht naar een bepaalde waarde (bijvoorbeeld het willen hebben van controle), kan betekenen dat er disbalans ontstaat. Als je bepaalde waarden continu onderdrukt (bijvoorbeeld het maken van plezier t.o.v. financiële zekerheid), dan kan het zomaar zo zijn dat je je hierdoor minder gelukkig voelt. En dus interessant om hier eens wat zelfonderzoek op los te laten.
Wil je weten hoe je bij jezelf de onderliggende waarden kunt ontdekken die bepalen aan welke knoppen jij dagelijks draait, doe dan onderstaande oefening.
TIPS & TRICKS
Wil jij weten hoe je bij jezelf of anderen WAARDEN kunt opvragen? Of ontdekken welke waarden conflicteren waardoor je uit BALANS bent?
Doe het volgende: pak een activiteit die je zelf belangrijk vindt. Bijvoorbeeld: ‘ik sport graag’. Stel jezelf dan de volgende vraag: ‘waarom is dat belangrijk voor me?’ of ‘wat brengt sporten mij eigenlijk’?
Je krijgt dan de onderliggende waarde, de reden waarom je dit doet. Antwoord (bijvoorbeeld): omdat het goed is voor mijn GEZONDHEID of omdat ik dan RUST in mijn hoofd krijg.
Doe dit vervolgens met alle activiteiten die je gedurende 24 uur per dag moet doen danwel wilt doen. Zet dan alle waarden eens naast elkaar en vraag je af welke WAARDE voor jou belangrijker is t.o.v. de ander. Daar zit dan de sleutel om aan te draaien, want er passen helaas (ik spreek uit ervaring) maar 24 uur in 24 uur. Veel plezier met je zelfonderzoek!

Tags:
, ,


X