Hoeveel appels zitten er in een pit?

Een prachtige metafoor over de ontwikkeling van kernkwaliteiten, geschreven door Eric Kuunders – NLP Masterpractitioner.
Het is niet moeilijk de pitten in een appel te tellen, maar hoeveel appels zitten er in een pit?
Stel je jezelf eens een schaal voor met prachtige appelen. Vruchten met mooie ronde vormen en frisse kleuren. Appelen in diverse soorten. Bekijk ze eens goed: let eens op de kleurnuances, de structuren. Hoe zijn ze gelijk en ook verschillend. Misschien herken je het ras en herinner je je hoe ze smaken: zuur of zoet, hard of juist zacht, sappig of droog. Hoe is de byte?
Welke verwachtingen heb jij van een appel? Op onze fruitafdelingen liggen vaak de meest mooie perfecte appelen, zorgvuldig uitgesorteerd om te voldoen aan de hoge verwachtingen van de kopers. Geen rimpeltje of vlekje van het schuren langs een takje. Geen afwijkende vorm omdat hij tijdens de groei werd verdrukt of in de schaduw is opgegroeid. Zou hij met deze onvolkomenheden minder appel zijn geweest?
Hoe maak jij je keuzes? Kies je voor een bekend ras waarvan je de eigenschappen kent, of maak je jou keuzes op andere gronden, uiterlijk, prijs, afkomst, gevoel of gewoon op basis wat er voor handen is? Vergelijk de verwachtingen die je hebt van jezelf, je kinderen of anderen eens met de appel. Is de appel niet meer als onze eerste indruk of de ervaring die we er mee hebben? Hoe realistisch zijn onze aannames? Welke talenten liggen er verborgen in deze vrucht?
Weet jij hoeveel pitten er in de appel zitten?
Om hier achter te komen kunnen we de appel doorsnijden. In de kern, het klokhuis, liggen de pitten in kamertjes, soms met meerderen bij elkaar. Nu is het niet moeilijk om ze te tellen. Bekijk ze eens goed. Welke potenties verbergen deze kleine zaden?
Weet jij hoeveel appels er in een pit zitten?
In iedere pit zitten de kernkwaliteiten van de appel opgeslagen. Alles wat hij ooit geweest is, de basis voor wat hij ooit zal kunnen zijn. Dit is alles waarmee hij het zal moeten doen. De omstandigheden zijn bepalend of en hoe deze kwaliteiten of talenten zich verder kunnen ontwikkelen. Waar komt de pit terecht? In de woestijn, rotsgrond of misschien in vruchtbare aarde. Soms lukt het om een geschikte rotssleet te vinden, maar de pitten die in de aarde terecht komen hebben de meeste kans. Het kan soms langer duren voordat de goede omstandigheden aanwezig zijn voor een volgende fase in zijn bestaan. Maar als de goede temperatuur en vochtigheid aanwezig is, dan gaat de pit kiemen. Hij vormt zijn eerste tere wortels en voorzichtig drukt hij door de aardkorst en laat zich in zijn meest kwetsbare vorm zien. Langzaam ontvouwt hij een eerste blad, waarmee hij zonlicht kan ontvangen, nodig voor zijn verdere groei. Zijn kleine wortels nemen water en voeding op. Hij is zich bewust van zichzelf en zijn omgeving en begint zichzelf en zijn talenten te ontwikkelen door de ervaringen die hij opdoet.
Ondanks dat hij weinig meer nodig heeft, zijn er veel factoren die van invloed kunnen zijn op zijn verdere ontwikkeling. Staat hij in het open veld en is hij onderhevig aan weer en wind, of groeit hij op in een beschermde omgeving? Is er voldoende voeding en zon, of staat hij in de schaduw?
Hij is nog zo teer en klein en kan gemakkelijk geknakt of vertrapt worden. We willen vaak graag dat hij sneller groot en sterk wordt. Maar het heeft geen zin om overdadig water te geven, dan zal hij eerder rotten.
Ook aan het plantje trekken om hem sneller te laten groeien helpt niet. We zullen eerder zijn wortels vernielen die hij nodig heeft voor houvast en om te kunnen aarden. We kunnen alleen een omgeving bieden waarin hij kan opgroeien en leren. We zullen een beetje geduld moeten hebben.
Door de wind ontwikkelt hij de juiste buigzaamheid en taaiheid. De seizoenen leren hem gebruik te maken van de gunstige omstandigheden en om soms even rust te nemen. Hij groeit naar de zon die hem stimuleert om te groeien. Langzaam laat hij meer van zichzelf zien en eist zijn eigen plek op. Zijn vertrouwen groeit en met een bast beschermt hij zich tegen ongunstige invloeden van buiten. Door het omzetten van CO2 naar zuurstof draagt hij bij aan het welzijn van anderen. Stevig geworteld, ontwikkelt hij nieuwe takken die de kruin vormen en hem een eigen persoonlijkheid geven. In zijn schaduw en tussen zijn takken vindt ander leven bescherming en rust.
Wanneer de appelboom volgroeid is en voldoende vertrouwen heeft opgebouwd zal hij zijn talenten tot bloei willen brengen. Er verschijnen de meest prachtige tere bloempjes die zich langzaam gaan ontwikkelen tot vruchten. Elk met de kernkwaliteiten van de appelboom en alles wat hij aan nieuwe ervaringen heeft opgedaan. We kunnen de vrucht niet onbeperkt vasthouden, dan zal hij vergaan zonder ooit een kans te krijgen. Er komt een moment van LOSLATEN. De appel valt dan niet ver van de boom. Hij staat er nu alleen voor. Hij is op aarde om te dienen als voedsel en bij te dragen aan het welzijn van anderen.
Het is zijn missie om zijn kwaliteiten te ontwikkelen en tot bloei te komen en zich zo voort te planten.X