Gezocht nieuwe manager M/V

Heb jij ook zo’n manager die jou meer ziet als productiemiddel dan als een mens met gevoelens en een mening? Of dat je 24 uur per dag bereikbaar moet zijn en volledig toegewijd aan je werk. Dat als je enige feedback wilt geven, dit helemaal niet aankomt. Sterker nog: het beïnvloed je beoordeling alleen maar negatief. En je wordt ook niet fair behandeld: anderen worden toch altijd voorgetrokken. Jij moet harder werken dan de rest, wordt niet gezien. Als er leuke vacatures zijn, dan denken ze niet aan jou. En dat terwijl jij toch vaak het werk doet, waar natuurlijk iemand anders mee op de loop gaat. Een complimentje, pfffff…..
Veel werkstress, ongemotiveerdheid, frustraties, ruzie op het werk en thuis, de kantjes eraf lopen. En wat levert dat op? Precies, helemaal NIKS! Wordt het niet eens tijd om te stoppen met jammeren en uit je slachtofferrol te komen?
Waar kies je voor? Blijf je doen wat je altijd al deed of ga je voor de verandering en neem je het heft in eigen handen? Misschien ben je het je niet helemaal bewust, maar we zijn allemaal ons eigen product, met onze eigen persoonlijke geschiedenis, waarden en normen en (beperkende) overtuigingen. We bekijken de wereld allemaal vanuit onze eigen bril en we kijken dus ook gekleurd naar onze manager. En weet je: aangezien we ons eigen product zijn, is het enige dat we echt kunnen beïnvloeden: onszelf!
Hoe je het ook went of keert: de betekenis van je communicatie is het effect dat je bereikt, onafhankelijk van je intentie. Zodra je je er van bewust bent dat niet je bedoeling, maar de reactie van de ander bepaalt hoe je boodschap is overgekomen, ga je beter letten op de reactie die je bij de ander oproept. Dit is een hele belangrijke eerste stap, want als jij dus niet bereikt wat je wilt bereiken, wat kun je dan in je eigen gedrag veranderen om toch een ander resultaat te boeken.
En dan nog de kracht van je gedachte: waar denk je aan als je ’s morgens op staat en naar je werk gaat of dat gesprek met je manager aan gaat. Denk je dan aan positieve dingen of juist niet?
Realiseer je wat het effect is van gedachten. Als je focus ligt op het negatieve, is dat ook hetgene dat zult opmerken bij die ander. Mogelijk verlies je dan wel de positieve dingen uit het oog. Realiseer je ook dat de kans groot is dat je non-verbaal meer zegt dan je hoopte te zeggen. 93% van onze communicatie is namelijk non-verbaal.
Denk eens na of je weet waarom je mogelijk een hekel hebt aan je manager? Zijn dit misschien vaardigheden die jezelf ook wel een beetje meer zou willen hebben? Kun je je eens verplaatsen in de ander en nadenken over wat de positieve intentie is van het gedrag van de ander. Schrijf gewoon eens minimaal 3 punten op die je zou kunnen waarderen in de ander.
Negatieve gedachten zijn vaak de hindernis bij het bereiken van doelen. Misschien kan ik het wel niet, wie zit er nou op mij te wachten, tien jaar geleden was het allemaal veel leuker, beter, gezelliger….etc. Wat je ook kunt doen: uitgaan van het positieve scenario. Stel dat het wel lukt, wat als anderen je misschien wel nodig hebben of zouden missen als je weg zou gaan….…
Jij bepaalt wat je ervan wilt maken!
Wordt dat elke dag met tegenzin naar je werk gaan of plezier hebben met die leuke collega waar je altijd om moet lachen, jezelf af en toe een schouderklopje geven bij een succesje. Glimlach eens naar jezelf in de spiegel: zie je wel, je krijgt een glimlach terug! En zo werkt het ook in de echte wereld: laat je verbazen hoeveel mooier de wereld is, zodra jij deze toelacht.
En zie je het hierna nog niet zitten………..ga dan gerust op zoek naar een andere baan, maar realiseer je dat de enige die mee gaat naar die andere baan JIJ ZELF bent.X