De tijd vliegt voorbij

Tijd slipt letterlijk door je vingers: het is niet iets dat je kunt zien, horen, aanraken, proeven of ruiken. Gek genoeg heeft tijd iets elastisch. Een minuut is gewoon 60 seconden, maar toch ervaren we tijd soms als veel langzamer of sneller. Tijd kan voorbij vliegen als je met iets leuks bezig bent, maar kan ook enorm vertragen zodat je iedere seconde bewust meemaakt.
Zo merk ik zelf dat als ik met een boek versmolten ben, een dag voorbij kan zijn zonder dat ik het in de gaten heb. Maar bepaalde kermisattracties lijken misschien wel veel langer te duren. Of als ik op de crosstrainer sta….wat duren 45 minuten dan lang. Het grappige aan tijd is dat als iemand je vraagt wat tijd is, dan weet je dat. Totdat er de vraag komt of je het kunt uitleggen: dan is het antwoord opeens niet zo eenvoudig.
Aanknopingspunten die we zullen zoeken om de ervaring van tijd te beschrijven, zijn de diverse opeenvolgende generaties, veranderingen in de omgeving, een secondewijzer die doorloopt, het wisselen van de seizoenen, onze persoonlijke tijd, het ouder worden.
Het zal je dan ook niet vreemd voorkomen als ik zeg dat tijd een bepaalde kwaliteit geeft aan je ervaringen.
En wat als je dit nou eens slim zou kunnen benutten: je gebruikt tijd om de kwaliteit van je ervaringen te veranderen? Dan beschik je over een middel om een toekomst te creëren zonder de beperkende invloed van ervaringen uit het verleden.X