De sprong in het diepe

Misschien herken je jezelf in het volgende. Je hebt een half leven lang in dienstverband gewerkt, je wilt al jaren iets anders, maar je wist nog niet wat. Maar als je aan dit nieuwe denkt, voel je je blij en vrij. Hoe zou het zijn om gewoon je passie te volgen. Wat zou dat gaaf zijn.
Er gaan jaren aan vooraf voordat je de stap eindelijk durft te nemen en nu is het zover. Je springt met een grote sprong in het diepe, PLONS!
Al je zekerheden overboord, de dingen waar je iedere dag op kon vertrouwen. Het vaste inkomen, het iedere dag opstaan om naar je werk te gaan, je bekende collega’s, de receptioniste die iedere ochtend goedemorgen tegen je zegt, de structuur en cultuur die bepaalt waarbinnen jij je werk kunt doen, de doorbetaalde verlofdagen, doorbetaling van je salaris als je ziek wordt, het recht op uitkering als je toevallig werkloos wordt, je vaste plekje achter je computer en ga zo maar door. Iedere ochtend weten wat je ongeveer kunt verwachten.
Je weet het zeker, vanaf nu wil je je eigen passie volgen en hierin alle vrijheid ervaren. Passie en vrijheid: dit zijn nu jouw belangrijkste waarden die je gaat nastreven. Er is niemand meer die bepaalt hoe jouw dag eruit ziet, welke tijden je werkt, hoe jij je klanten (en geld) binnen haalt. Je zit nu in een bootje dat jij zelf moet leren te besturen. Dit bootje zit nergens meer aan vast. Geen kabel die ervoor zorgt dat je naar de overkant van de rivier getrokken wordt. Zelfs de roeispanen moet je nog gaan zoeken.
Het bootje dat ben jij, gewoon de pure naakte jij. Er zitten hier en daar wat deukjes in, is hier en daar zacht en glad maar zeker ook met de ruwe kanten. Dat is wie jij bent en wat jij in de markt gaat zetten. Tegen alle stromen in, ga jij je weg zoeken, tussen al die andere boten die er al zijn.
Hele grote tankers, die je bijna platwalsen als jij je zonder roeispanen op de rivier begeeft. Maar ook heel veel kleine bootjes die er inmiddels in geslaagd zijn om te blijven drijven en hun weg te vinden tussen alle anderen. De een is daar al beter in dan de ander.
En ondertussen worstel je met allerlei beperkende gedachten. Ben ik wel goed genoeg, wie zit er op mij te wachten? Ben ik het wel waard? Is mijn product wel goed genoeg? Is er nog wel een plek voor mijn gammele bootje op deze overvolle rivier?
Misschien ontstaat er zelfs enige twijfel. Heb ik wel de juiste keuze gemaakt? En wat als het me niet lukt? Is dit nu die vrijheid waar ik voor gekozen heb? En mijn passie, is die nu echt belangrijker dan de zekerheid die ik had?
Helemaal niet erg, waarschijnlijk heeft ieder bootje dat voor het eerst te water gaat, wel eens dergelijke gedachtes gehad. En is het niet zo dat zelfs die enorme tanker, ooit dat kleine gammele bootje was dat ook zijn eerste plons in de rivier maakte?
De enige vraag die je als gammel bootje moet stellen is hoe die anderen die inmiddels wel over deze mooie rivier laveren, dit voor elkaar gekregen hebben. In elk geval niet met het doelloos zonder roeispanen blijven hangen in beperkende gedachten. Daar ga je alleen maar van ronddraaien en daar raken zowel jij als je klanten van in de war.
Je zult dus in actie moeten komen, de knop voorwaarts vinden, om te beginnen je roeispanen zoeken om de eerste schreden voorwaarts te maken en zodra je wat geld verdiend hebt, investeren in een goede motor en ontdekken hoe je deze aan de praat krijgt.
En blijf focus houden op het resultaat waar je naartoe wilt. Iedere visionair heeft ooit een beeld gehad van waar hij/zij naartoe wilde. Zonder visie, zonder beeld waar je naar toe wilt, kom je nergens. Of in elk geval laat je het lot dan bepalen waar je naartoe drijft. En of dat nu de beste keuze is in de soms stormachtige tijden…..Misschien strand je dan wel op een onbewoond eiland zonder klanten.
Stel je zelf dus uitdagende doelen, ieder jaar weer opnieuw en zorg dat je je iedere keer weer afvraagt hoe je daar kunt komen. En geef vooral niet op. Je hebt ook niet in 1 dag leren lopen.
Als je echt vanuit je passie gaat leven, ga je mensen aantrekken die bij jouw passie horen. Ook in een stormachtige rivier. Het gaat nu niet zozeer meer om het onder controle hebben van de markt, maar meer om het met de stip op de horizon, creatief kunnen omgaan met en inspelen op wat zich in jouw markt aandient. Hoe meer opties, flexibiliteit en vermogen je hebt om informatie vanuit diverse perspectieven te bekijken, des te meer kansen heb je om een onverwachte kans te kunnen benutten. Want degene met de meeste flexibiliteit en variëteit in gedrag, heeft binnen de interacties de meeste invloed op het gewenste resultaat.
Dus wil je slagen als ondernemer, zorg dan dat je naast vrijheid en passie, ook de waarden CREATIVITEIT en FLEXIBILITEIT heel belangrijk maakt.X