Behoefte aan ruimte?

Misschien herken je dat wel, dat gevoel van ruimte waar je met regelmaat behoefte aan hebt. Ruimte in je agenda, ruimte in je hoofd, ruimte in je relatie tot anderen. En misschien zelfs wel echte fysieke ruimte van een dak boven je hoofd, financiële ruimte om de dingen te kunnen doen, die je wilt doen. Je wilt graag het ene, maar je krijgt het tegenovergestelde. En is dat niet waar we continu mee bezig zijn: het bewegen tussen twee polariteiten: waar we naartoe willen en waar we vanaf willen.
Maar misschien lijkt het zelfs alsof je helemaal vast zit en lukt het je niet dit los te laten. Soms zie je de weg naar buiten niet meer. Vervolgens neem je de beslissing om deze polariteit rigoureus te willen vermijden. Maar is vermijden van het probleem de beste oplossing? Heb je deze strategie niet ook al vaker geprobeerd? En val je niet telkens terug in je oude patroon?
De oplossing is dichterbij dan je denkt. Realiseer je dat polariteiten bij elkaar horen. De een is er vanwege de ander. Je zou liefde niet herkennen als er geen haat was, je zou niet weten wat binnen is als er geen buiten was en je zou geen behoefte hebben aan ruimte als je niet met regelmaat geconfronteerd zou worden met een bepaald vast stramien of verplichtingen waaraan je moet voldoen. Iedere polariteit heeft zijn tegenpool om zichzelf van een identiteit te voorzien.
De ‘only way out’ is de weg naar binnen, inzicht creëren in je eigen overtuigingen, de brug oversteken voorbij je verstandelijk bewustzijn. Bewust worden op welke manier jij de relatie opbouwt met de verschillende tegenpolen in jezelf. Het is belangrijk om beiden te omarmen, want zonder de ene, bestaat de andere variant niet. En tot slot: weet dat jouw interne doolhof van dilemma’s niet DE realiteit is, maar jouw gecreëerde realiteit.
So the story is up to you!
“To set up what you like against what you dislike is the disease of the mind. When the deep meaning of things is not understood, the mind’s essential peace is disturbed to no avail.”
Oefening:

  • Leer ontdekken wanneer er een interne dialoog van tegenpolen plaatsvindt.
  • Herken het conflict in jezelf.
  • Vraag je af wat je standaard reactie is.
  • Wat zou een verstandigere manier zijn om hiermee om te gaan?
  • Onderzoek of je beide polen anders kunt bekijken? Wat kunnen/willen beide polariteiten voor jou betekenen?
  • Bedank beide polariteiten.
  • Voel je emotioneel vrij met beide polen.


X