Succes is geen toeval

Succes is geen toeval. En verwar succes niet met geld. Geld is hooguit de beloning als je met het volgen van je passie iets waardevols bijdraagt aan de maatschappij. Of wanneer je van toegevoegde waarde bent voor anderen. Geld is dus niet het eerste uitgangspunt voor succes. Succes vergt discipline, commitment en vastbeslotenheid, passie, doorzettingsvermogen en overtuigingskracht.
De kans is vrij klein dat je een zeer succesvol persoon ontmoet die plotseling op een dag wakker werd en zomaar ineens rijk en beroemd was. Als je afgelopen zomer naar de olympische spelen heb gekeken, hebt je ook gezien wat het inhoudt om succes te hebben. Kijk maar naar onze olympische kampioenen. Zonder bloed, zweet en training win je geen gouden medaille. Succes komt niet vanzelf en waardering krijgen voor wat je doet ook niet.
Succes hebben begint natuurlijk met de eerste stap. Het begint bij jou, bij de richting die je kiest, hoeveel focus je hebt en of je genoeg energie hebt om door te gaan totdat je het hebt bereikt. En dat is natuurlijk makkelijker als je iets doet waar je hart ligt. Dus stel jezelf eens de vraag: wat zou jij doen als bijna alles mogelijk is? Wat is jouw grote droom? Zou je dan blijven doen wat je nu doet of heel iets anders?
En als dat iets anders is, wat houd je dan tegen om de stap te zetten? En vooral: wat levert het je eigenlijk op om deze stap nog niet te zetten? Welk voordeel heb je hiermee? Dat is namelijk je grootste struikelblok. Misschien wel het vasthouden aan zekerheid. Zekerheid op inkomen, zekerheid op een vaste baan.
Realiseer je dat er op een dag geen tijd meer is om al die dingen te doen waarover je altijd droomde. Wacht niet, doe het nu en besluit dat alleen jij de richting van jouw leven bepaalt. In jou zit een kracht die elke gedachte, droom of verlangen waar kan maken. Als je er maar voor gaat, zonder je te laten afleiden door wat je omgeving ervan vindt.
En NLP kan je helpen deze kracht in jezelf te leren ontdekken en gebruiken. Want als een ander het kan, kun jij het ook!X