De kaart is niet het gebied

Het is februari. In een weiland ver van het geluid van snelwegen en minimaal 300 meter van de straatverlichting af, zitten twee Grutto’s, Karl en Aafke dicht naast elkaar in een boom. Ze maken natuurlijk onderdeel uit van een vele grotere groep vriendjes en familie, maar zij zijn dit jaar als eerste aangekomen in Nederland. Ze zijn op het laatste moment vertrokken en hebben extra hard gevlogen om toch als eerste aan te komen zodat ze het mooiste en vooral rustigste plekje in het hoge gras kunnen vinden om te kunnen broeden. Nu zijn alle plekjes nog vrij en misschien is er nog wel een tweedehands nestje in de aanbieding. Ze zijn gek op de weilanden in Friesland.
Karl en Aafke komen hier ieder jaar: al meer dan tien jaar maken ze deze reis. Helemaal uit West-Afrika zijn ze gekomen, over vele velden, wegen, meren en bergen zijn ze gevlogen. Zij blijven zo lang mogelijk hangen in Afrika, waar de temperatuur altijd lekker warm is. In tegenstelling tot de familie Grutjes komen ze altijd als eerste aan in de Friese weiden. De reis er naar toe boeit ze niet zo. Bij voorkeur vliegen zij in één ruk over de Sahara, via Spanje naar Friesland. Snelheid is voor hen het belangrijkste, niet dat getut onderweg. Ja ja, en natuurlijk vliegen ze over mooi helder water, bergen en schitterende landschappen, maar daar ligt hun focus niet………ze kijken vooruit over alle bergtoppen heen naar de kortste weg om zo snel mogelijk in Friesland aan te komen.
Hun familie, de Grutjes, vinden Karl en Aafke maar raar. Om de flinke oversteek te maken, kiezen zij er ieder jaar voor om een tussenstop te maken in Mali. Daar heb je super sappige zoetwaterschelpen, die de maag lekker vullen. En omdat ze dit jaar zo heerlijk voorradig aanwezig waren, zijn ze zelfs een paar dagen langer gebleven. Lekker met zijn allen een beetje rondscharrelen over het strand,  laag vliegend voortbewegen over het schitterende helderblauwe water met in haar schittering vele mooie kleuren. Zij nemen ieder jaar lekker veel tijd. Dat kan ook want ze zijn ook dit jaar vroeg vertrokken. En dan heerlijk rustig naar de Friese weides vliegen, lekker om zich heen kijkend naar alle prachtige dingen die er onderweg te zien zijn: de kleine vlinders, de bomen die in de knop zitten, de watertjes waar je lekker je vleugels in schoon kunt spatten.X