Training Systemisch werken

Soms zijn er vragen waar je geen antwoord op hebt. Soms zijn er zaken waar je tegenaan loopt, waarvan je niet begrijpt waarom ze jou overkomen. Soms wil je zeker niet op je vader of moeder lijken, maar heb je meer gedrag gekopieerd dan je zou wensen.

Soms is het gewoon goed voor je eigen ontwikkeling om te kijken waar je vandaan komt, hoe en hoeveel invloed dat heeft op jou en je gedrag vandaag. Zodat je, door het verleden eens goed te bekijken, een nieuw perspectief krijgt, zaken op de juiste plek kunt zetten en daarmee meer keuzevrijheid voor jezelf creëert.
Vooral als je leven niet zo gaat als je zou willen en je geen idee meer hebt wat je zou kunnen doen om verandering te bewerkstelligen, is het zinvol om eens te ontdekken wat je precies hebt meegenomen uit je systeem van herkomst, je familiesysteem.

Systemisch werk is een methodiek waarbij verborgen dynamieken, met hun bijbehorende overtuigingen, zichtbaar worden gemaakt. Je ziet jezelf niet alleen als individu, maar ook als onderdeel van het systeem, of het familieverband. Je komt erachter dat iedereen een plek heeft binnen dit verband, dit familiesysteem. Je ontdekt dat er een ordening is, en dat wanneer iedereen op de voor hem juiste plek staat, in een goede relatie of verhouding met zijn familieleden, dit zorgt voor ruimte, rust en vrijheid.

In deze training onderzoek je je eigen systeem, maar leer je ook hoe je zelf opstellingen kunt begeleiden en systemisch kunt werken. We combineren het werken met opstellingen met een deel NLP, een deel karakterstructuren en een deel lichaamswerk. Zodat je na deze training een gedegen kennis hebt om ook zelf met het geleerde aan de slag te gaan.

Na de training Systemisch werken heb je:

 • kennis van en vaardigheid in het systemisch werken;
 • de vaardigheid om opstellingen te begeleiden en interventies toe te passen;
 • de mogelijkheid om systemisch te kunnen werken met groepen en in 1 op 1 situaties.
 • inzicht gekregen in het realiseren van persoonlijke ontwikkeling, zowel bij jezelf als bij anderen.

Kennismaken met Systemisch werken

Er zijn regelmatig gratis Kennismakingsworkshop waarin je zelf kunt ervaren hoe Systemisch werken werkt en wat het voor je kan betekenen. Tevens een mooie gelegenheid om kennis te maken met de trainster Emmely Faessen.

De data van de kennismakingsworkshop zijn:

 • 24 oktober 2018 van 19.30-22.00 uur

Schrijf je HIER in.

Meer informatie over accreditaties, klik HIER
Meer informatie over Systemisch werken, download het EBOOK
Download HIER de Heart Systems brochure.

Inhoud van de opleiding

De training bestaat uit een eerste blok van drie dagen waarin je vooral praktisch aan de slag gaat met systemisch kijken naar jezelf:

 • Aan de hand van onder andere kleine opstellingen onderzoek je je eigen systeem van herkomst.
 • Je vergaart inzichten en ervaart hoe het is om daar waar mogelijk verstrikkingen op te ruimen, zodat je ruimte en mogelijkheden creëert voor gewenste verandering.
 • Ervaar de houding en interventie van NLP en de kennis over karakterstructuren en lichaamswerk.

Je gaat aan de slag met het verkennen van jouw systeem van herkomst en de invloed die dat heeft op je leven van vandaag. Iedere dag krijg je waar nodig theoretische uitleg en onderzoek je aan de hand van de karakterstructuren de verschillende ontwikkelingsfasen in je leven. Per structuur krijg je handreikingen om daar waar gewenst of nodig, heling te laten plaatsvinden.

De overige 6 blokken van elk 2 dagen bieden een combinatie van ervaren en leren en zijn erop gericht dat je aan het einde van de training in staat bent om zelfstandig opstellingen te begeleiden.

We gaan het dan hebben over:

Wat je moet weten over opstellingen:

 • Wat zijn de principes van opstellingen.
 • De rangorde binnen systemen en inzicht in verhoudingen.
 • Hoe een opstelling tot stand komt en werkt.
 • Werken in het hier en nu, met datgene dat mag zijn.
 • Hoe omgaan met cliënt en representanten.
 • Wat je moet weten over loyaliteit, primaire, secundaire en overgenomen gevoelens.
 • Hoe werken binding en verstrikkingen.

Wat je moet weten over jouw rol als begeleider/opsteller:

 • Je plek en functie als begeleider/coach.
 • Omgaan met overdracht en tegenoverdracht.
 • Werken met wat er is en zich aandient; werken met het lege midden.
 • Werken met een genogram.
 • Herkennen van patronen en overtuigingen.
 • Werken met systemisch taalgebruik om verstrikkingen te herkennen en waar mogelijk op te lossen en te helen.

Kennis over verschillende technieken en hoe deze inzetten in systemisch werk:

 • NLP: houding, gedrag en interventie;
 • Karakterstructuren
 • Lichaamswerk

Diverse opstellingen voor diverse inzichten:

 • Familieopstelling
 • Verschillende één op één opstellingen, zoals werken met poppetjes.

De training Systemisch werken is geschikt voor iedereen die wil leren wat systemisch werken inhoudt en hoe dit kan bijdragen aan de eigen ontwikkeling en persoonlijke groei en/of de ontwikkeling op professioneel, zakelijk vlak.

De training Systemisch werken is een zeer waardevolle aanvulling voor coaches en therapeuten die in hun werk inzicht willen verwerven in de systemische achtergrond en omgeving van hun cliënt, zodat zij deze inzichten tezamen met verschillende methodieken en technieken kunnen inzetten in hun begeleiding om gedragsverandering te bewerkstelligen.

De training Systemisch werken heeft een HBO opleidingsniveau en is toelaatbaar voor cursisten met een MBO+ vooropleiding en/of HBO denkniveau.  Daarnaast verwachten we een gezonde manier van denken en de bereidheid tot zelfreflectie.

Praktische informatie

Training Systemisch werken – data 2018/2019
Blok 1: 23, 24, 25 november 2018
Blok 2: 7 en 8 januari 2019
Blok 3: 4 en 5 februari 2019
Blok 4: 11 en 12 maart 2019
Blok 5: 15 en 16 april 2019
Blok 6: 24 en 25 mei 2019
Blok 7: 28 en 29 juni 2019

Tijdstip:
10.00 uur tot uiterlijk 17.00 uur

Aantal cursisten:
Omdat aandacht en persoonlijke ontwikkeling bij ons voorop staat, werken we met kleine groepen van minimaal 8 tot maximaal 12 cursisten.

Investering
De investering voor de volledige training Systemisch werken is €2.195,00 (vrijgesteld van BTW). Dit is inclusief locatie, documentatie, koffie, thee en lunch.

Trainer en coaches:
Deze training wordt gegeven door Emmely Faessen. Meer informatie?
Neem contact op met Emmely via telefoonnummer 06-20927106 of via emmely.faessen@heartsystems.nl.

Locatie
De opleiding wordt gegeven bij Heart Systems Nederland, Hussenbergstraat 25, te Geulle, een schitterende locatie gelegen in een bosrijke omgeving in het heuvelachtige Zuid Limburg (vlakbij Maastricht-Airport).

De locatie heeft een zeer bijzonder karakter en een sterk persoonlijke touche. Er wordt veel aandacht en liefde besteed aan de geheel verzorgde gezamenlijke lunch en we zijn als enige gebruiker aanwezig. Het is mogelijk om gebruik te maken van meerdere ruimtes en te genieten van een heerlijke tuin. Meer informatie over de locatie klik HIER.