MBSR/MBCT

Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR)

Mindfulnesstraining heeft in het westen geleidelijk steeds meer aandacht gekregen. Jon Kabat-Zinn, microbioloog aan de universiteit van Worchester, Massachusetts, heeft in de verspreiding en ontwikkeling hiervan veel betekend. Meer dan dertig jaar geleden begon hij met de beoefening van vipassana- of inzichtmeditatie, een oude beproefde meditatietechniek die haar oorsprong vindt in het boeddhisme, zoals dat in Thailand en Birma beoefend wordt. Hij ervaarde de ontspannende en ruimte scheppende effecten en wilde er graag iets mee gaan doen. Werkend als microbioloog in een academisch ziekenhuis zag hij vaak cliënten met allerlei chronische gezondheidsklachten die ‘uitbehandeld’ waren. Allerlei therapieën en medicaties waren dan al uitgeprobeerd maar niets hielp meer. Hij besloot om zich te richten op deze doelgroep en stelde een basistraining samen waarbij Mindfulness gecombineerd wordt met yoga, andere ontspanning- en bewustwordingsmethodieken en westerse kennis over volwasseneneducatie.

Deze training heet officieel Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) en is inmiddels een gerespecteerde en wetenschappelijk erkende (evidence based) nieuwe behandelwijze geworden bij stress en chronische pijn. Het MBSR-programma wordt weergegeven in het baanbrekende boek van Kabat-Zinn ‘Handboek Meditatief ontspannen’ (uitgeverij Becht); termen als mindfulness en aandachttraining zijn hierdoor in Nederland en België steeds meer bekend geworden.

Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT)

Ruim vijf jaar geleden is er een nieuwe stroming ontstaan door het baanbrekende werk van Segal, Williams en Teasdale. Deze psychologen bemerkten dat Mindfulness ook heel goed blijkt te werken bij mensen met een (regelmatig terugkerende) depressie en hebben de aandachttraining speciaal afgestemd op deelnemers met affectieve klachten zoals (manische) depressie en angst. Dit programma is zorgvuldig uitgewerkt en weergegeven in hun boek ‘Aandachtgerichte Cognitieve Therapie bij depressie’ (uitgeverij Nieuwezijds). Deze nieuwe stroming wordt officieel Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) genoemd.