“Het heeft best lang geduurd, maar nu krijgen we een baby. We zijn er echt blij mee. Daniëlle leeft helemaal op een roze wolk. Ook al is ze de helft van de tijd misselijk. Ik wil het voor haar zo goed mogelijk doen, maar toch heeft ze nu al een paar keer tegen me gezegd dat ze me terughoudend vindt. Nou ja, ik ben wel degelijk blij. Aan de andere kant is het ook nog pas 3 maanden. Alles is goed hoor, maar ik vind het ook wel spannend. Toch ben ik echt wel betrokken. Ik loop er alleen niet zo mee te koop. Dat ze zegt dat ik niet betrokken ben, kwetst me wel, ik doe echt mijn best.”

Met systemisch werken kun je antwoorden vinden, die je niet altijd zo snel kunt bedenken. Iedereen maakt deel uit van een systeem: je gezin is een systeem, je familie en je werk. Om er maar een paar te noemen. Als je jezelf en de mensen om je heen een plek geeft in een opstelling, dan ontdek je hoe je met elkaar verbonden bent. Je ontdekt of je een voor jou goede relatie hebt met de anderen in jouw systeem. Je weet of er balans is of niet. Wat je ook ontdekt is welke overtuigingen en gedrag je ongemerkt gekopieerd, overgenomen hebt van iemand anders.

Bart stelt zijn vader en moeder op en ook zijn opa: de vader van zijn vader. Het blijkt al generaties een middenstandsgezin te zijn met als motto: hard werken loont. En dat is wat iedere papa altijd gedaan heeft: hard werken. Zeven dagen per week, bijna alle uren van de dag. Als papa dan een keertje vrij was, dan wilde hij tijd voor zichzelf. Opa ging vissen en naar het café met vrienden. Papa ging bowlen en lustte een biertje.

Toen kwamen inzichten naar boven drijven: Bart heeft zijn eigen vader best wel gemist. Alhoewel hij de ruzies tussen pa en ma, zeker na een avondje bowlen, zeker niet miste. Zelf wil hij niet alleen maar werken. En hij wil zeker niet meer drinken dan goed voor hem is. En hij wil al helemaal geen relatie waarin hij geen liefde voor en betrokkenheid voelt met zijn partner en zijn kind. Maar hij is wel bang dat dat gebeurt. Want dat is wat hij gezien heeft. Dat is precies wat hem nu tegenhoudt in zijn blijheid. Nu hij het weet kan hij eraan werken. Daniëlle gaat hem daarbij helpen.

Meer informatie over de training Systemisch werken, klik HIER