“Er zijn van die momenten dat ik graag een steuntje in de rug zou willen hebben. Ik ben hartstikke zelfstandig en ik kan echt wel alles alleen. Alleen is het zo, dat ik van die momenten heb, dat ik me echt alleen voel. Let wel, ik heb een prima relatie en hartstikke lieve kinderen. Nou ja, meestal dan. Soms zijn ze echt wel vervelend, maar dat past bij een puber en een bijna-puber, toch?

Dat gevoel van alleen zijn, dat kan me zo maar overvallen. Niet tijdens mijn werk, want dan ben ik altijd met anderen samen. Maar op weg naar huis, of bijvoorbeeld als ik de was doe. Zo’n stil moment. Dan kan ik zo maar het gevoel krijgen dat ik niet altijd echt gehoord of gezien wordt. Alsof er momenten zijn dat er een plaatje van mij gezien wordt en niet mijn echte zelf.
Is dat niet gek? Ik ben echt niet ongelukkig, mijn relatie is goed en mijn werk is fijn. Maar die alleen-momenten die ik af en toe heb. Daar weet ik me echt geen raad mee.”

Met systemisch werken kun je antwoorden vinden, die je niet altijd zo snel kunt bedenken. Iedereen maakt deel uit van een systeem: je gezin is een systeem, je familie en je werk. Om er maar een paar te noemen. Als je jezelf en de mensen om je heen een plek geeft in een opstelling, dan ontdek je hoe je met elkaar verbonden bent. Je ontdekt of je een voor jou goede relatie hebt met de anderen in jouw systeem. Je weet of er balans is of niet. Wat je ook ontdekt is welke overtuigingen en gedrag je ongemerkt gekopieerd en overgenomen hebt van iemand anders.

In het verhaal hierboven bleek dat de moeder zich alleen en ongezien voelde. Dat kwam omdat zij een broertje had verloren. Haar ouders, dus de grootouders van degene uit het verhaal, raakten verstrikt in het verdriet om hun gestorven zoon. Daardoor kreeg de moeder het gevoel dat zij niet meer gezien en gehoord werd. Dat gevoel heeft zij op haar beurt weer overgedragen aan haar dochter.

Inzicht in de reden waardoor iets is of gebeurt, is een eerste stap op weg naar heling. Door orde, binding en balans te herstellen in het systeem ontstaat vervolgens de ruimte voor verdere heling.
“Heel af en toe heb ik nog wel eens zo’n ‘alleen-moment’. Maar nu ik weet waar het vandaan komt, vertedert het me. Daardoor kan ik het van me afzetten. Ik weet het is niet van mij.”

Meer weten over onze opleiding systemische werken, kijk dan HIER